breastfeeding1Το παρακάτω άρθρο προέρχεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αφορά στους αποδεκτούς ιατρικούς λόγους για τους οποίους θα αποφασιστεί η χορήγηση υποκατάστατων του μητρικού γάλακτος σε βρέφη. Το αρχικό κείμενο δημοσιεύθηκε το 1992, αναθεωρήθηκε το 2005 και το 2007 και αναμένεται να αναθεωρηθεί ξανά το 2012.. Ακολουθεί αποσπασματική αναφορά από το κείμενο.

Σχεδον όλες οι γυναίκες μπορούν να θηλάσουν τα βρέφη τους. Ο Μητρικός Θηλασμός περιλαμβάνει την έναρξή του μέσα στην πρώτη ώρα από τη γέννηση, τη χορήγηση αποκλειστικά μητρικού γάλακτος για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του παιδιού και στη συνέχεια η διατήρησή του, μαζί με τη χορήγηση κατάλληλων τροφών συμπληρωματικά, για τα επόμενα δύο χρόνια ή και περισσότερο. Η αποκλειστική χορήγηση μητρικού γάλακτος για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη τόσο για το μωρό όσο και για τη γυναίκα και αυτό αποδεικνύεται από όλες τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί.
Ο Μητρικός Θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο οξέων λοιμώξεων όπως η διάρροια, η πνευμονία, ωτικές λοιμώξεις, λοιμώξεις που οφείλονται στον αιμόφιλο της ινφλουέντζας, μηνιγγίτιδα και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Επίσης προστατεύει από χρόνιες καταστάσεις, όπως από σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, ελκωτική κολίτιδα και νόσο του Crohn. Ο μητρικός θηλασμός κατά τη διάρκεια της νεογνικής και βρεφικής ηλικίας σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης και μικρότερη συχνότητα σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και παχυσαρκίας στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή. Ο μητρικός θηλασμός καθυστερεί την επανεμφάνιση της γονιμότητας στη γυναίκα (έχει δηλαδή ενός βαθμού αντισυλληπτική δράση) και μειώνει τον κίνδυνο αιμορραγίας μετά τον τοκετό, προεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.
Παρά ταύτα, ένας μικρός αριθμός καταστάσεων της μητέρας ή και του νεογνού μπορούν να δικαιολογήσουν τη ματαίωση του μητρικού θηλασμού προσωρινά ή και μόνιμα. Αυτές οι καταστάσεις, που αφορούν πολύ λίγες μητέρες και τα μωρά τους, παρατίθενται παρακάτω μαζί με μερικές καταστάσεις της μητέρας που, αν και σοβαρές, δεν αποτελούν ιατρικούς λόγους για τους οποίους δικαιολογείται η χρήση υποκατάστατων γάλακτος. Σε κάθε περίπτωση, οποτεδήποτε τίθεται ζήτημα για τη διακοπή του μητρικού θηλασμού, θα πρέπει τα πλεονεκτήματά του να ζυγίζονται συγκριτικά με τους κινδύνους που υφίστανται από τις καταστάσεις που θα αναφερθούν.

Νεογνά που δεν θα λάβουν μητρικό γάλα ή οποιοδήποτε άλλο γάλα εκτός εξειδικευμένης φόρμουλας

 • νεογνά με κλασική γαλακτοζαιμία: απαιτούν συμπλήρωμα χωρίς γαλακτόζη
 • νόσος ως από οσμής ούρων σφενδάμου: απαιτεί συμπλήρωμα χωρίς λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη
 • νεογνά με φαινυλκετονουρία: απαιτεί συμπλήρωμα χωρίς φαινυλαλανίνη (μπορεί να πραγματοποιηθεί κάποιου βαθμού μητρικός θηλασμός αλλά υπό προσεκτική παρακολούθηση)

Νεογνά στα οποία ο μητρικός θηλασμός παραμένει η καλύτερη διατροφική μέθοδος αλλά που μπορεί να χρειαστούν υποκατάστατο συμπληρωματικά για μια μικρή περίοδο

 • νεογνά πολύ χαμηλού βάρους γέννησης (κάτω από 1500 g)
 • πολύ πρόωρα νεογνά (γέννηση πριν την 32η εβδομάδα κύησης)
 • νεογνά σε κίνδυνο υπογλυκαιμίας εξαιτίας ελλιπούς μεταβολικής προσαρμογής ή εξαιτίας αυξημένης ανάγκης σε γλυκόζη (όπως στα πρόωρα, small for dates, σε εκείνα που υπέστησαν υποξικό ή ισχαιμικό stress, στα άρρωστα και σε εκείνα που οι μητέρες τους είναι διαβητικές

Καταστάσεις της μητέρας που δικαιολογούν τη μόνιμη διακοπή του θηλασμού

 • λοίμωξη από HIV: εάν το υποκατάστατο είναι αποδεκτό, εύκολο, ασφαλές, ανεκτό και οικονομικό
 • λοίμωξη από HSV I (έρπη τύπου Ι):  η απευθείας επαφή μεταξύ των περιοχών του μαστού που νοσούν και του μωρού θα πρέπει να αποφεύγεται μέχρι όλες οι ενεργείς περιοχές θεραπευτούν
 • χρήση από τη μητέρα ηρεμιστικών ψυχοθεραπευτικών φαρμάκων, αντιεπιληπτικών και οπιοειδών και παραγώγων τους μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστική καταστολή και υπνηλία και καλό θα ήταν να αποφεύγονται εάν υπάρχει διαθέσιμη εναλλακτική λύση. Με τη χρήση ραδιενεργού ιωδίου 131 από τη μητέρα καλό θα ήταν να αποφεύγεται ο θηλασμός, ο οποίος όμως μπορεί να επαναληφθεί ξανά μετά από περίπου 2 μήνες. Κατά την εκτεταμένη χρήση ιωδιούχων τοπικών σκευασμάτων (πχ ιωδιούχος ποβιδόνη), κυρίως σε ανοιχτά τραύματα και σε βλενογόννους μπορεί να προκληθούν θυροειδική καταστολή και  ηλεκτρολυτικές διαταραχές στο νεογνό. Επίσης, ο μητρικός θηλασμός θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια χρήσης από τη μητέρα κυτταροστατικών χημειοθεραπευτικών φαρμάκων.

Μητρικές καταστάσεις κατά τις οποίες ο θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί και τα προβλήματα υγείας να ληφθούν υπόψη

 • απόστημα μαστού: ο μητρικός θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί από τον υγιή μαστό και μετά τη θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο άλλος μαστός
 • Ηπατίτιδα Β: στα νεογνά γίνεται εμβολιασμός μέσα στις πρώτες 48 ώρες της εξωμήτριας ζωής
 • Ηπατίτιδα C
 • Μαστίτιδα: εάν ο θηλασμός είναι πολύ επώδυνος, το γάλα θα πρέπει να αφαιρείται, ώστε να εμποδιστεί η επιδείνωση της κατάστασης
 • Φυματίωση: Μητέρα και νεογνό θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με βάση τα εθνικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης
 • η χρήση νικοτίνης, αλκοόλης, ecstasy, αμφεταμινών, κοκαϊνης και παρόμοιων διεγερτικών έχει αποδειχθεί ότι ασκεί παθογόνο δράση στο νεογνό που θηλάζει. Η χρήση αλκοόλης, οπιοειδών, βενζοδιαζεπινών και κάνναβης μπορεί να προκαλέσει νάρκωση στη μητέρα και το νεογνό.

Οι μητέρες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να μη χρησιμοποιούν τέτοιες ουσίες και να τους δίνονται ευκαιρίες και ενθάρρυνση να απέχουν από τη χρήση τους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s