pregnanΜετά τη διάγνωση της εγκυμοσύνης, η έγκυος γυναίκα χρειάζεται να έχει προγραμματισμένες επισκέψεις στη Μαία, το Μαιευτή ή το γιατρό, προκειμένου να παρακολουθείται η εγκυμοσύνη της και να διαγνωστούν έγκαιρα πιθανές επιπλοκές ώστε να αντιμετωπιστούν. Η πρώτη επίσκεψη είναι σημαντική για τη λήψη και καταγραφή του ιστορικού, μέσα από το οποίο θα διαπιστωθεί, σε πρώτο βαθμό, η γενική κατάσταση της υγείας της εγκύου γυναίκας και θα εντοπιστούν οι πιθανοί προδιαθεσιακοί παράγοντες για την εκδήλωση κάποιας παθολογικής κατάστασης που πιθανό να επηρεάσει δυσμενώς την εγκυμοσύνη. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό η έγκυος να προσέρχεται στο Μαιευτικό Ιατρείο αμέσως μόλις διαπιστώσει την εγκυμοσύνη της.
Μετά τη λήψη του ιστορικού, ακολουθεί μια γενική εξέταση, μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του σωματικού βάρους, τα οποία και καταγράφονται στην καρτέλα παρακολούθησης της εγκυμοσύνης. Συνεχίζουμε με αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση.
Στην πρώτη επίσκεψη θα δοθεί στην έγκυο και ο απαραίτητος εργαστηριακός έλεγχος. Αυτός περιλαμβάνει γενική εξέταση αίματος, προσδιορισμό της ομάδας αίματος και του Rhesus, σάκχαρο, ουρία, ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης και τεστ δρεπάνωσης, έλεγχο για σύφιλη, ηπατίτιδα Β και C, HIV καθώς και για λοιμώξεις από Listeria, τοξόπλασμα, μεγαλοκυτταρϊό (CMV), ερυθρά και έρπη. Μεταξύ 24ης και 28ης εβδομάδας γίνεται και η δοκιμασία που είναι γνωστή ως καμπύλη σακχάρου. Οι εξετάσεις συμπληρώνονται με γενική ούρων και καλλιέργεια κολπικού υγρού και τροποποιούνται κατά περίπτωση. Για παράδειγμα, μερικοί συστήνουν και τον έλεγχο της θυρεοειδικής λειτουργίας μέσω προσδιορισμού των ορμονών του θυρεοειδή ενώ κάποιοι άλλοι συστήνουν και καρδιολογική εκτίμηση της εγκύου.
Ο υπερηχογραφικός έλεγχος στην κύηση περιλαμβάνει τη μέτρηση της αυχενικής πτυχής του εμβρύου μέσα από την αυχενική διαφάνεια που γίνεται περίπου την 11η έως 13η εβδομάδα και το υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου που γίνεται μετά την 22η εβδομάδα και ελέγχει την ανάπτυξη του εμβρύου κατά οργανικό σύστημα. Ένα ακόμη υπερηχογράφημα προτιμάται από πολλούς κοντά στα τέλη του τρίτου τριμήνου.
Η έγκυος μέχρι την 32η εβδομάδα της εγκυμοσύνης προσέρχεται στο ιατρείο μια φορά το μήνα. Μεταξύ 32ης και 36ης εβδομάδας μια φορά ανα δεκαπενθήμερο και έπειτα ανά εβδομάδα.
Σε κάθε επίσκεψη γίνεται ακρόαση των εμβρυικών καρδιακών παλμών, λήψη της αρτηριακής πίεσης και έλεγχος του σωματικού βάρους, ενώ ελέγχονται και οι εργαστηριακές εξετάσεις. Αργότερα γίνεται και κοιλιακή ψηλάφηση με τους γνωστούς χειρισμούς του Leopold. Αναλόγως με τα ευρήματα μπορεί να ζητηθούν επιπλέον εξετάσεις ή και η έγκυος να παραπεμφθεί σε γιατρό άλλης ειδικότητας για περαιτέρω αντιμετώπιση (για παράδειγμα σε ενδοκρινολόγο επί σακχαρώδους διαβήτη της κύησης).
Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών της δίνονται οδηγίες και συμβουλές στην έγκυο, τις οποίες θα παρουσιάσουμε στο επόμενο άρθρο.

Advertisements

One response »

  1. Ο/Η Βάσια λέει:

    Ήθελα να πω οτι καλό θα ήταν κατά την πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο σας για την καταγραφή του ιστορικού θα πρέπει να γίνει και πυελική εξέταση.

    Πυελική εξέταση :
    Η κολπική εξέταση κατά την πρώτη επίσκεψη της εγκύου επικεντρώνεται στην κλινική επιβεβαίωση της κύησης και στην εκτίμηση του μεγέθους της μήτρας. Είναι, επίσης, σημαντικό να αποκλείονται παθολογικές καταστάσεις του γεννητικού συστήματος, όπως εξαρτηματικοί όγκοι ή παθήσεις του τραχήλου. Έτσι, η λήψη κυτταρολογικού επιχρίσματος κατά Παπανικολάου κρίνεται απαραίτητη, εάν η γυναίκα δεν έχει εξετασθεί πρόσφατα. Στην πρώτη εξέταση θα πρέπει επίσης να επιχειρείται αξιολόγηση του σχήματος και της χωρητικότητας της οστεΐνης πυέλου.
    πηγή : http://www.ivf-embryo.gr/maieytiko-istoriko-kai-eksetasi.htm

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s