father and baby 01Με την είδηση της εγκυμοσύνης συνήθως ολόκληρη η προσοχή μετατοπίζεται στην έγκυο γυναίκα και το μωρό που κυοφορεί στη μήτρα της και συχνά ο πατέρας και ο ρόλος του στην εγκυμοσύνη θεωρούνται δευτερεύουσας σπουδαιότητας. Η προσέγγιση όμως αυτή, χαρακτηριστική του παρελθόντος, έχει ήδη αλλάξει και πλέον όλοι αναγνωρίζουν το σημαντικό βοηθητικό και υποστηρικτικό ρόλο του πατέρα στην εγκυμοσύνη. Παρακάτω θα ακολουθήσουν μερικές απλές συμβουλές για το ρόλο που μπορεί να αναλάβει ο μελλοντικός πατέρας.

Η ανακοίνωση της εγκυμοσύνης

Έπειτα από τη διαπίστωση της εγκυμοσύνης τα συναισθήματά σας μπορεί να μοιάζουν αντικρουόμενα. Από τη μία υπάρχει η χαρά της απόκτησης παιδιού αλλά από την άλλη μπορεί να υπάρχει ενδόμυχος φόβος  σχετικά με το εάν θα κατορθώσετε να ανταποκριθείτε στο ρόλο σας. Πολλοί αισθάνονται φόβο για το ότι δεν θα τα καταφέρουν, άλλοι δεν γνωρίζουν τι να κάνουν ενώ παράλληλα υπάρχει άγχος για τις αυξημένες οικονομικές και λοιπές απαιτήσεις μιας εγκυμοσύνης.
Τα συναισθήματα αυτά είναι φυσιολογικά και δεν θα πρέπει να σας ανησυχούν. Συζητείστε τα με τη σύντροφό σας και με άτομα που εμπιστεύεστε και θα διαπιστώσετε ότι ένας σωστός προγραμματισμός μπορεί να σας ανακουφίσει. Για παράδειγμα, εάν αδυνατείτε οικονομικά να απευθυνθείτε σε ιδιώτες, μπορείτε να επιλέξετε ένα δημόσιο Μαιευτήριο για την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης της συζύγου σας και την εκτέλεση του τοκετού όταν έρθει η ώρα. Αναλόγως του ασφαλιστικού σας ταμείου είτε δεν θα πληρώσετε καθόλου για τις επισκέψεις στο γιατρό και τη μαία είτε θα πληρώνετε κάθε φορά ένα μικρό ποσό (περίπου 3 ευρώ για την επίσκεψη). Το ίδιο θα συμβεί και μετά τον τοκετό για όσο διάστημα χρειαστεί να παραμείνει η σύζυγός σας στο νοσοκομείο. Όπου υπάρχει η δυνατότητα μπορείτε επίσης να πραγματοποιείτε τις εξετάσεις της εγκύου σε δημόσια ιδρύματα με μικρότερο κόστος. Σχετικά με τα υπόλοιπα, θα χρειαστεί να κάνετε ένα λογικό προγραμματισμό και όλα θα πάνε καλά.
Ως προς τα υπόλοιπα είναι σημαντικό να επικοινωνείτε με τη σύντροφό σας, να μη διστάζετε να την ακούτε και να την καθησυχάζετε αλλά παράλληλα να είστε σε θέση να εκφράζετε και τα δικά σας συναισθήματα. Το μωρό είναι και δικό σας και έχετε και εσείς μερίδιο τόσο στην ευθύνη όσο και στη χαρά που το συνοδεύει.

Επισκέψεις στους ειδικούς

Θα πρέπει να συνοδεύετε τη γυναίκα σας σε όλες – κατά το δυνατόν – τις προγραμματισμένες επισκέψεις στο γιατρό και τη μαία και στις εξετάσεις που χρειάζεται να γίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μην παραλείπετε να θέσετε στους ειδικούς και τις δικές σας απορίες. Να παίρνετε πρωτοβουλίες και να συμμετέχετε κι εσείς στο σχεδιασμό της παρακολούθησης της κύησης και του τοκετού αργότερα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να σέβεστε τις αποφάσεις της συζύγου σας, αφού πρώτα τις συζητήσετε διεξοδικά σε μια συνάντηση με τη Μαία. Διακριτικά θα πρέπει να υποστηρίζετε τη σύντροφό σας στις συνθήκες ζωής που επιβάλει η εγκυμοσύνη και κυρίως σε περιπτώσεις επιπλοκών όταν, για παράδειγμα, θα χρειαστεί να παραμείνει κλινήρης και να ξεκουράζεται ή να αποφεύγει ορισμένες επιβλαβείς συνήθειες που ενδεχομένως να είχε πριν μείνει έγκυος (π.χ ξενύχτι, ορθοστασία, κατανάλωση καπνού κλπ).
Ιδιαίτερα χρήσιμο θα είναι εάν εσείς και η σύζυγός σας αποφασίσετε να παρακολουθήσετε μαθήματα προετοιμασίας για τον τοκετό. Σε αυτά θα πρέπει να τη συνοδεύετε και να συμμετέχετε ενεργά και με όρεξη στις δεξιότητες που θα σας υποδειχθούν. Μπορείτε, επίσης να ενημερώνεστε από αξιόπιστες πηγές όπως βιβλία, περιοδικά και το διαδίκτυο αλλά επειδή η εμπειρία δείχνει ότι συχνά αυτό μπορεί να αποτελέσει πηγή άγχους (για παράδειγμα από την ενημέρωση σχετικά με τις επιπλοκές), σε κάθε περίπτωση η βασική σας πηγή ενημέρωσης και επίλυσης οποιωνδήποτε αποριών πρέπει να είναι η Μαία που σας παρακολουθεί.

Τρόπος ζωής

Η παρουσία και συμμετοχή σας θα πρέπει να αποπνέει στην έγκυο αισθήματα σιγουριάς και ασφάλειας. Να είστε ψύχραιμοι και υποστηρικτικοί αλλά μη διστάζετε να εκφράζετε τα συναισθήματά σας. Κι εσείς έχετε άγχος ίσως, κι εσείς φοβάστε και θα διαπιστώσετε πως η συζήτηση με τη σύντροφό σας αποτελεί μια θεραπευτική διαδικασία.
Κατά τα άλλα, η εγκυμοσύνη είναι μια χαρούμενη περίοδος. Φροντίστε να τη χαρείτε όσο μπορείτε. Επιλέξτε μαζί με τη σύντροφό σας το όνομα που θα δώσετε στο μωρό, επισκεφτείτε μαζί της καταστήματα ρούχων εγκυμοσύνης και μωρουδιακά, επιλέξτε από κοινού όλα τα απαραίτητα εφόδια που θα σας χρειαστούν. Βρείτε χρόνο να μείνετε μόνοι σας, να νιώσετε με τα χέρια σας τα χτυπήματα του μωρού στην κοιλιά, να τη χαλαρώσετε με ένα απαλό μασάζ και να επικοινωνείτε.

Σεξουαλική επαφή

Η διάθεση για σεξουαλική επαφή στην εγκυμοσύνη είναι αρκετά εξατομικευμένη. Σε γενικές γραμμές το πρώτο και το τρίτο τρίμηνο υπάρχει πτώση της σεξουαλικής διάθεσης στη γυναίκα και άνοδος στο δεύτερο. Η σεξουαλική επαφή σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη δεν αντενδείκνυται αλλά θα πρέπει να αποφεύγεται όταν υπάρχουν επιπλοκές ( για παράδειγμα αιμορραγία). Η επαφή δεν βλάπτει το μωρό αλλά θα πρέπει να είναι ήπια, όχι κουραστική για την έγκυο και για αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται ακρότητες και πρέπει να επιλέγονται θέσεις και στάσεις που δεν κουράζουν τη γυναίκα.
Η ελεύθερη σεξουαλική επαφή θα πρέπει να αποφεύγεται στο τρίτο τρίμηνο στις περιπτώσεις που υπάρχει ιστορικό πρόωρου τοκετού, για το λόγο ότι το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνες, ουσίες που ευνοούν την πρόκληση του τοκετού, όταν έχουν σπάσει τα νερά, σε περίπτωση προδρομικού πλακούντα και σε κάθε περίπτωση που η έγκυος δε νιώθει άνετα.

Σχολιάστε