maiesΤην Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2009 ολοκληρώθηκε το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιών και Μαιευτών στη Θεσσαλονίκη.
Επί 4 ημέρες οι περίπου 1250 σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους δεκάδες ομιλητές, να συναντήσουν συμφοιτητές και να γνωρίσουν νέους συναδέλφους, ανταλάσσοντας μαζί τους απόψεις και προβληματισμούς για τη Μαιευτική.
Ο Σύλλογος Μαιών – Μαιευτών Περιφέρειας Εφετείου Ναυπλίου είχε μια καλή συμμετοχή, καθώς αρκετοί συνάδελφοι βρέθηκαν εκεί, ενώ επίσης παρέστη σχεδόν σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, ενώ παρουσιάστηκαν και δύο διαλέξεις.
Από το συνέδριο προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με το μαιευτικό λειτούργημα και ήταν σχεδόν ομόφωνη η απαίτηση για περισσότερη εξειδίκευση όλων μας για όλους τους τομείς απασχόλησής μας προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της ελληνικής οικογένειας, της προάσπισης της υγείας της γυναίκας σε όλες τις φάσεις του αναπαραγωγικού της κύκλου και της υγείας του εμβρύου και του νεογέννητου.
Είναι κοινή η διαπίστωση πως η Μαιευτική στην Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και σε πολλούς τομείς και σε αυτό η ευθύνη είναι μοιρασμένη. Είναι εξίσου κοινή διαπίστωση όμως πως όλοι μας, Μαίες και Μαιευτές, Σύλλογοι και Σχολές, μπορούμε να κάνουμε πολλά για την αλλαγή αυτής της κατάστασης και σε μεγάλο βαθμό υπάρχει και η βούληση και η ανάληψη πρωτοβουλιών που θα οδηγήσει (και έχει σε αρκετές περιπτώσεις ήδη οδηγήσει) στην ανάδειξη της Μαιευτικής στο επίπεδο που δικαιωματικά της αξίζει.
Προβλήματα υπάρχουν πολλά, αυτό είναι γνωστό σε ολόκληρη την Ελλάδα και καθημερινά ερχόμαστε όλοι μας σε επαφή μαζί τους, από όποια θέση και αν κατέχουμε. Είμαστε όμως πρόθυμοι να εργαστούμε για την επίλυσή τους και σε αυτό απαιτείται η συνδρομή όλων μας. Προβλήματα όπως η ανεργία που μαστίζει και τον κλάδο μας, η αμφισβήτηση και καταπάτηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, οι συχνά αντίξοες συνθήκες εργασίας, η ανάγκη εκσυγχρονισμού και βελτίωσης σε κάθε τομέα αντιμετωπίζονται μόνο με κοινή συναίνεση και συνεννόηση.
Παράλληλα, κάθε φορά που πραγματοποιείται οποιοδήποτε συνέδριο, κατανοεί κανείς πως είναι απαραίτητο, με όλες τις δυσκολίες που σαφώς αντιμετωπίζει ο καθένας μας (οικονομικές, οικογενειακές, εργασιακές κλπ), να συμμετέχουμε στα συνέδρια, σε σεμινάρια και σε εκδηλώσεις που οργανώνονται από τους κατά τόπους Συλλόγους διότι είναι απαραίτητο να ενημερωνόμαστε για τις ραγδαίες εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία που τη συνοδεύει, με απώτερο στόχο την πληρέστερη ενημέρωσή μας, προς όφελος της ελληνικής οικογένειας.
Ο Σύλλογος Ναυπλίου αναγνωρίζει αυτή την ανάγκη – απαίτηση και έχει βάλει στόχο τη διοργάνωση όσων το δυνατό περισσότερων ημερίδων και σεμιναρίων, μόνος του ή σε συνεργασία με άλλους συλλόγους και ομάδες. Ήδη, τον προηγούμενο Μάιο οργανώσαμε την ημερίδα που ήταν αφιερωμένη στον Τοκετό, την προηγούμενη εβδομάδα την ομιλία από τη Μαία του Κ.Υ Κρανιδίου για το Μητρικό Θηλασμό, ενώ σύντομα θα διοργανωθεί το 1ο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο για Μαίες στο Μητρικό Θηλασμό αλλά και άλλη εκδήλωση, πιθανώς σε συνεργασία με τον ΣΕΜ Θεσσαλονίκης.
Είναι αναγκαίο, το τονίζουμε για μια ακόμη φορά, η συμμετοχή όλων μας. Ο ΣΕΜ Ναυπλίου, παρά τις δυσκολίες του που είναι κυρίως οικονομικής φύσης, είναι απόλυτα δεκτικός στη συνεργασία με όλους τους φορείς με στόχο την επιμόρφωση των μελών του αλλά κυρίως την ενημέρωση του κοινού για θέματα υγείας. Κάθε αναγνώστης αυτής της ιστοσελίδας, αδιάφορα αν είναι Μαία, Μαιευτής ή τίποτα από τα δύο, μπορεί να καταθέτει τις προτάσεις και τις ανάγκες του.
Γυρίζοντας πίσω στα του συνεδρίου, είναι σαφές πως, παρά τη δεδομένη καλή θέληση και εξάντληση των ικανοτήτων όλων μας, κάποια μικρολάθη και μικροπροβλήματα δεν είναι δυνατό να αποφευχθούν. Συνολικά όμως, το συνέδριο της Θεσσαλονίκης ήταν επιτυχημένο και είμαστε βέβαιοι πως την ίδια άποψη έχουν όλοι οι σύνεδροι.
Ο Σύλλογος Ναυπλίου είχε θέσει υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του επόμενου συνεδρίου στο Ναύπλιο το 2012. Στο σχετικό συμβούλιο, όμως, αποφασίσαμε πως το 12ο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, από τον αντίστοιχο Σύλλογο. Γνωρίζοντας τις ικανότητες των συναδέλφων της Κρήτης και την πραγματική τους επιθυμία να το αναλάβουν, τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και είμαστε βέβαιοι πως θα διοργανώσουν ένα εξίσου καλό και ίσως και ακόμη καλύτερο συνέδριο. Ο Σύλλογός μας είναι απολύτως πρόθυμος να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια του ζητηθεί διότι, ασχέτως του ποιός Σύλλογος αναλαμβάνει τη διοργάνωση, τα πανελλήνια συνέδρια αφορούν όλους μας.
Σε επόμενη δημοσίευση θα ανακοινωθούν περισσότερα και θα ανέβουν και μερικές φωτογραφίες. Κλείνοντας προς το παρόν θα θέλαμε και πάλι να ευχαριστήσουμε τη Θεσσαλονίκη για τη διοργάνωση και την πρόσκληση στο συνέδριο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s