Πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, το 1ο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο Μητρικού Θηλασμού του Συλλόγου Μαιών – Μαιευτών Ναυπλίου, στο Νοσοκομείο Κορίνθου. Οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 70 και ανάμεσά τους υπήρχαν Μαίες, Μαιευτές, Γυναικολόγοι, Παιδίατροι, Νοσηλευτικό Προσωπικό και απλό ακροατήριο αποτελούμενο από μητέρες και ζευγάρια. Το σεμινάριο, εκτός από τους προσκεκλημένους ομιλητές, τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Κορίνθου, εκπρόσωποι της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Κορίνθου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Μαιών – Μαιευτών Αθηνών κυρία Μάλφα, η Προϊσταμένη του Μαιευτικού Τμήματος, ο Γυναικολόγος κ. Καμπάς και σύσσωμα τα μέλη της εθνικής επιτροπής θηλασμού, τα οποία είχαν προσκληθεί και ως ομιλητές. Το σεμινάριο τίμησε με την παρουσία της η τέως Καθηγήτρια του Τμήματος Μαιευτικής, κυρία Τραγέα. Τοπικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε πλάνα του σεμιναρίου και συνεντεύξεις της Ταμία του ΣΕΜ Ναυπλίου κ. Αγγέλαινα, της Προέδρου του ΣΕΜ Αθηνών και της κ. Μαλλιαρού, μέλους της εθνικής επιτροπής θηλασμού.
Προβλήθηκαν αποσπάσματα από την ταινία «breast is best» προς ενημέρωση των συνέδρων, ενώ με τη λήξη του σεμιναρίου ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, καθώς και εκπαίδευση στο Μητρικό Θηλασμό, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου.
Η θεματολογία του σεμιναρίου κάλυψε σε σημαντικό βαθμό τα ζητήματα που αφορούν στο μητρικό θηλασμό: τεχνική του και αντιμετώπιση προβλημάτων, πλεονεκτήματα του Μητρικού Θηλασμού για το βρέφος, τη μητέρα και την κοινωνία, ενίσχυση του ανοσοποιητικού μέσω του θηλασμού, αντιμετώπιση του ίκτερου κατά το θηλασμό, παρουσιάστηκε η φιλοσοφία των νοσοκομείων φιλικών προς τα βρέφη, η εθνική μελέτη σχετικά με το μητρικό θηλασμού, αναπτύχθηκαν ο Μητρικός Θηλασμός στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο Μητρικός Θηλασμός και η λήψη φαρμάκων, η Πολιτική Θηλασμού στο Νοσοκομείο Κορίνθου, η υποστήριξη του θηλασμού μετά την έξοδο από το Μαιευτήριο, η συμβολή του πατέρα και δόθηκαν πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με τη διατροφή της θηλάζουσας γυναίκας. Οι σύνεδροι ενημερώθηκαν για το ποιά πρέπει να είναι η προσέγγιση μιας γυναίκας ως προς το μητρικό θηλασμό, πως αυτός συμβάλει στην προσαρμογή του νεογνού στην εξωμήτρια ζωή και στην ανάπτυξη του πρώιμου δεσμού, καθώς και ποιά είναι η ανατομία και φυσιολογία του μαστού και της παραγωγής γάλακτος.
Σημαντική ήταν η προσέλευση του κοινού, η οποία ομολογουμένως ξεπέρασε κάθε προσδοκία, κυρίως σε ότι αφορά στις Μαίες, οι οποίες αποτελούσαν περισσότερο από το 50% των συνέδρων. Η προσέλευση αυτή αποτελεί την καλύτερη επιβράβευση για όλους εκείνους που μόχθησαν για να διοργανωθεί το σεμινάριο αυτό. Παράλληλα αποτελεί την καλύτερη ώθηση για το Διοικητικό Συμβούλιο ώστε να συνεχίσει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει τα τελευταία δύο χρόνια για περισσότερη μετεκπαίδευση και κατάρτιση των συναδέλφων γύρω από ζητήματα που αφορούν στη Μαιευτική και στο ρόλο όλων μας στην κοινωνία.
Πρόθεσή μας, σε συμπόρευση με την εθνική επιτροπή θηλασμού και τις οδηγίες από διεθνείς οργανισμούς, είναι η διοργάνωση σεμιναρίων μητρικού θηλασμού μία φορά το χρόνο, σε διαφορετικές κάθε φορά πόλεις της περιοχής ευθύνης του Συλλόγου μας, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Μαιευτικές Κλινικές.
Ελπίζουμε οι σύνεδροι να επωφελήθηκαν από τις ομιλίες, τα σχόλια άλλωστε των περισσότερων ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και ελπίζουμε τα όποια μικρά λάθη που πάντοτε συνοδεύουν μια μεγάλη διοργάνωση να μας συγχωρηθούν. Περιμένουμε τα σχόλιά σας ώστε το επόμενο σεμινάριο να είναι αρτιότερα οργανωμένο.
Σε επόμενη δημοσίευση θα αναφερθούν τα συμπεράσματα που προέκυψαν κατά τη συζήτηση και θα δημοσιευθεί περισσότερο φωτογραφικό υλικό.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s