Το πρώτο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Μητρικού Θηλασμού που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μαιών – Μαιευτών Ναυπλίου το παρακολούθησαν 76 άτομα, ανάμεσά τους 47 Μαίες και Μαιευτές από Πελοπόννησο, Αθήνα και Κέρκυρα. Οι συνολικές ώρες κατά τις δύο μέρες της διάρκειάς του ξεπέρασαν τις 1ο ενώ καλύφθηκαν σε γενικές γραμμές οι βασικές γνώσεις που πρέπει να έχουμε όλοι μας ως προς το θέμα του Μητρικού Θηλασμού.
Η διοργάνωση του σεμιναρίου έγινε ακολουθώντας τις οδηγίες της εθνικής επιτροπής Θηλασμού αλλά και της αυξανόμενης ανάγκης για συνεχιζόμενη εκπαίδευση στον κλάδο μας. Πρόθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΜ Ναυπλίου είναι το σεμινάριο αυτό να αποτελέσει θεσμό για την περιφέρειά μας και να διοργανώνεται μια φορά το χρόνο σε διαφορετική πόλη, ώστε να έχουν τη δυνατότητα και μέλη μας που, λόγω απόστασης δεν διευκολύνονται, να το παρακολουθούν. Το επόμενο λοιπόν σεμινάριο θα διοργανωθεί στις αρχές του 2011 και θα είναι εμπλουτισμένο τόσο από πλευράς χρόνου όσο και από θεματολογία αλλά δεν αποκλείεται στο ενδιάμεσο διάστημα η διοργάνωση ημερίδων και ενημερωτικών ομιλιών σχετικών με το θέμα του Μητρικού Θηλασμού,οι οποίες μπορούν να γίνουν οπουδήποτε κάποιο μέλος μας, κλινική ή άλλος σύλλογος το επιθυμεί, κατόπιν συνεννόησης μαζί μας.
Εξαιτίας της απροσδόκητα μεγάλης συμμετοχής, δεν επαρκούσαν τα πιστοποιητικά παρακολούθησης που είχαν ετοιμαστεί για να δοθούν σε όλους. Για αυτό το λόγο σας ενημερώνουμε ότι η αποστολή πιστοποιητικών παρακολούθησης σε όσους δεν τα παρέλαβαν καθώς και του cd rom με το υλικό και τις ομιλίες του συνεδρίου θα ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου. Εάν κάποιο μέλος επείγεται να το παραλάβει, παρακαλείται να επικοινωνήσει με το Σύλλογο Δευτέρα, Τρίτη και Παρασκευή 10:00 – 13:00.

Συμπεράσματα

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε μετά τη λήξη των ομιλιών την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου αρκετοί σύνεδροι επεσήμαναν ότι η έλλειψη προσωπικού στα Νοσοκομεία καθώς και ο τρόπος λειτουργίας τους, με την ανάγκη κάλυψης πολλών διαφορετικών τμημάτων ταυτόχρονα από τις Μαίες (Μαιευτικό – Γυναικολογικό Τμήμα, Εξωτερικά Ιατρεία, Χειρουργείο κλπ) αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ενασχόλησή τους με το Μητρικό Θηλασμό με τον τρόπο που θα έπρεπε και στο χρόνο που θα χρειαζόταν.
Ορισμένοι ανέφεραν ότι πρόβλημα στη βοήθεια προς το Μητρικό Θηλασμό αποτελεί η αδυναμία συνεννόησης σε πολλές περιπτώσεις με τις λεχώνες, μιας και αυτές συχνά δεν μιλούν Ελληνικά και αποτελούν τον κύριο όγκο των εγκύων που προσέρχονται για να γεννήσουν ενώ αναφέρθηκε επίσης πως φαίνεται να υπάρχει μια τάση απαξίωσης του Μητρικού Θηλασμού η οποία προέρχεται από διάφορους κύκλους, συμπεριλαμβανομένων και επαγγελματιών υγείας.
Τα προβλήματα αυτά είναι υπαρκτά και όλοι μας τα βιώνουμε καθημερινά. Η αναγνώριση του προβλήματος, όμως, αποτελεί το πρώτο και καθοριστικότερο βήμα για την αντιμετώπισή του. Η ενημέρωση και η βοήθεια για την εγκατάσταση και διατήρηση του Μητρικού Θηλασμού είναι επαγγελματικό μας καθήκον και οφείλουμε, στο βαθμό που είναι εφικτό, να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να το πετύχουμε και να το εφαρμόσουμε με τρόπους που εμείς οι ίδιοι θα βρούμε ώστε να μην παραμελούνται τα υπόλοιπα καθήκοντά μας αλλά ούτε και το δικαίωμα του νεογνού στο να θηλάσει εφόσον και η μητέρα του το επιθυμεί.
Παρά τα αναγνωρισμένα προβλήματα, η μεγάλη συμμετοχή στο σεμινάριο τόσο από Μαίες όσο και από μέλλουσες μητέρες αποδεικνύει ότι τόσο οι Μαίες όσο και οι μητέρες πραγματικά ενδιαφέρονται για το Μητρικό Θηλασμό.
Ο Σύλλογός μας θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια σε όποιο μέλος του και σε όποια μητέρα το επιθυμεί ενώ επεξεργαζόμαστε τη δημιουργία ενημερωτικών για το Μητρικό Θηλασμό φυλλαδίων και βιβλιαρίων που θα σταλούν στις κλινικές της περιοχής ευθύνης μας για να διατίθενται στις μητέρες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s