ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παγκόσμια ημέρα της Μαίας και του Μαιευτή

Η 5η Μαΐου είναι κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο αφιερωμένη στη Μαία και το Μαιευτή ως αναγνώριση της προσφοράς τους στην κοινωνία και του καθοριστικού τους ρόλου στη δημιουργία υγιών ατόμων και οικογενειών. Το θέμα του εορτασμού, όπως καθορίστηκε από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Μαιών για τα έτη 2009 – 2015 είναι: « ο κόσμος σήμερα χρειάζεται τις Μαίες και τους Μαιευτές περισσότερο από ποτέ».
Φέτος, σε ειδικό ενημερωτικό περίπτερο που θα στηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης της Καλαμάτας, Μαίες και Μαιευτές θα διανείμουν ενημερωτικό υλικό στον κόσμο και θα παρέχουν οδηγίες και συμβουλές γύρω από ζητήματα μητρότητας, οικογενειακού προγραμματισμού, μητρικού θηλασμού, αντισύλληψης και πρόληψης του καρκίνου του Μαστού. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν και αποτελούν αρωγούς οι Μαίες της Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ο Δήμος Καλαμάτας και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας.
Καλούμε τον κόσμο να προσέλθει στην εκδήλωση αυτή, να ενημερωθεί για θέματα που τον απασχολούν, να συζητήσει μαζί μας και να διαπιστώσει για ποιους λόγους πράγματι οι Μαίες και οι Μαιευτές είναι αναγκαίοι σήμερα περισσότερο από ποτέ.
———————————————————————————————————————————————————–

Στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα είναι αλήθεια ότι το Μαιευτικό επάγγελμα βάλλεται από παντού. Εξαιτίας συγκεκριμένων πολιτικών αλλά και επιλογών, σε πολλές περιπτώσεις η Μαία και ο Μαιευτής είναι αναγκασμένοι διαρκώς να υπενθυμίζουν την ύπαρξή τους και να διευκρινίζουν το ρόλο τους, όπως αυτός έχει νομικά θεσπιστεί αλλά και καταξιωθεί ιστορικά και κοινωνικά. Μέσα στην ελληνική μόδα της εξίσωσης πραγμάτων που δεν είναι όμοια , της προχειρότητας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά και ιδιαίτερων συμφερόντων, Μαίες και Μαιευτές, εδώ και χρόνια καλούνται να λύσουν τα προβλήματα που προκύπτουν από τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού με το να υποχρεώνονται να αναλάβουν καθήκοντα Νοσηλευτή. Μαζί με αυτό, συχνά παρεμποδίζονται στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, όπως είναι για παράδειγμα η εκτέλεση του φυσιολογικού τοκετού. Φαρμακεία αλλά και ασφαλιστικά ταμεία αρνούνται να εκτελέσουν και να αναγνωρίσουν το δικαίωμα των Μαιών και Μαιευτών να συνταγογραφούν φάρμακα και συχνά ο κλάδος μας παραγκωνίζεται και δεν συμπεριλαμβάνεται σε προγράμματα που αφορούν στην πρόληψη, στην υγεία της γυναίκας, του παιδιού και της οικογένειας αλλά και δεν εφαρμόζεται το δικαίωμα της ανέλιξής τους σε όλο το φάσμα της διοικητικής ιεραρχίας. Δυστυχώς, τόσο στο Σύλλογό μας όσο και στους υπόλοιπους εφετειακούς συλλόγους πολύ συχνά φτάνουν τέτοιες και άλλες καταγγελίες: Μαίες που δεν εκτελούν τοκετούς διότι κάποιοι τους απαγορεύουν, Μαίες που μετακινούνται για να καλύψουν θέσεις νοσηλευτών σε παθολογικές και χειρουργικές μονάδες, φαρμακεία και ταμεία που δεν εκτελούν συνταγές που έγραψαν Μαίες και πρόσφατα αφαιρέθηκε η αναγραφή της Μαίας και του Μαιευτή από τον εκτελών τον τοκετό στις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και στα βιβλιάρια υγείας του παιδιού που εκδίδει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μαία και ο Μαιευτής στην Ελλάδα είναι πολλά με αποτέλεσμα να αυξάνει η επαγγελματική δυσαρέσκεια και απογοήτευση, ιδιαίτερα όταν κανείς παρατηρήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται συνάδελφοι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Απέναντι σε όλα αυτά τα εμπόδια υπάρχει σαφώς η Νομοθεσία και τα κεκτημμένα επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία όμως πολλοί αγνοούν εσκεμμένα ή όχι. Χρειάζεται πολύ συχνά να τα υπενθυμίζουμε αλλά τις περισσότερες φορές οι πόρτες είναι κλειστές και η κατανόηση δεν επαρκεί. Χρειάζονται λύσεις και χρειάζεται καθένας από εμάς να επαγρυπνά. Δεν είμαστε διατεθειμένοι στο ελάχιστο να παραχωρήσουμε τα κεκτημμένα μας. Δεν επιτρέπουμε την υποβάθμιση του κλάδου μας ή την εξομοίωσή μας με άλλους κλάδους που ο ρόλος τους είναι μεν σεβαστός από εμάς και απαραίτητος στην υγεία αλλά, όπως και να το κάνουμε, διαφορετικός. Προσφέρουμε στην ανθρώπινη κοινωνία εδώ και χιλιάδες χρόνια αποτελώντας ένα εκ των αρχαιοτέρων επαγγελμάτων και τεχνών που εμφανίστηκαν. Έχουμε την επιστημονική επάρκεια για να ασχοληθούμε με όλα εκείνα τα καθήκοντα που μας έχουν αναγνωριστεί και έχουμε την αγωνιστικότητα που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που παρουσιάζονται.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μαίας και του Μαιευτή, καλούμε όλα τα μέλη μας να καταστήσουν σαφές πως είμαστε εδώ και έχουμε μια αποστολή να επιτελέσουμε, όποια και αν είναι τα εμπόδια. Έχουμε ομοψυχία και δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση και τη στέρηση της κοινωνίας από τις Μαίες και τους Μαιευτές.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s