Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, το επιστημονικό περιοδικό του Συλλόγου μας, «Ελευθώ», κυκλοφορεί από το 1957 αν και δύο φορές έως τώρα, για αρκετά χρόνια, διακόπηκε η κυκλοφορία του. Από το 1995 έως και σήμερα, πάντως, κυκλοφορεί ανελλιπώς και διαρκώς βελτιώνεται, ανταποκρινόμενο κάθε φορά στις επιστημονικές και αισθητικές απαιτήσεις της εποχής.
Προκειμένου να εκδοθεί, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, συναδέλφων και μη, εργάζονται αμισθί και αφιλοκερδώς, δαπανώντας τον ελεύθερο χρόνο τους προκειμένου να έρχεται στα χέρια σας ολοένα και καλύτερο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει το «Ελευθώ» είναι η απροθυμία πολλών συναδέλφων να αρθρογραφήσουν σε αυτό. Η αλήθεια είναι ότι οι συνάδελφοι έχουν εν μέρει δίκιο καθώς το περιοδικό δεν είναι αποδελτιωμένο και, ως εκ τούτου οι δημοσιεύσεις τους δεν έχουν το απαιτούμενο κύρος ώστε να υποστηρίξουν το επιστημονικό έργο στο βιογραφικό τους.
Πράγματι, το ζήτημα αυτό έχει απασχολήσει τους υπεύθυνους και έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση της αποδελτίωσης. Για να συμβεί όμως αυτή, απαιτείται ένα ελάχιστο δύο ετών, δηλαδή 8 τευχών, τήρησης όλων των αρκετά αυστηρών κριτηρίων, με τα οποία ασχολείται η συντακτική επιτροπή και σύντομα θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές. Εκείνο όμως που χρειάζεται όσο τίποτε άλλο, είναι η ατομική υποστήριξη του καθενός από εμάς, μέσω της αποστολής άρθρων προς δημοσίευση, τα οποία να τηρούν τα απαραίτητα κριτήρια που αναγράφονται στην τελευταία σελίδα του περιοδικού. Πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε ώστε το περιοδικό να αποδελτιωθεί, διότι αυτό θα είναι προς το συμφέρον μας καθώς το περιοδικό του κλάδου μας θα μας δίνει με μεγαλύτερη ευκολία πρόσβαση στις επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Προσωπικά, κατανοώντας τη διστακτικότητα ορισμένων να δημοσιεύσουν λόγω των συγκεκριμένων κριτηρίωνπου αποθαρρύνουν ίσως αλλά είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρχουν, είμαι διαθέσιμος να βοηθήσω οποιονδήποτε συνάδελφο επιθυμεί να αρθρογραφήσει, παρέχοντας την όποια βοήθεια μπορώ, αδιάφορα αν αυτός είναι μέλος του δικού μας συλλόγου ή όχι. Όλοι μας, εργαζόμενοι σε Νοσοκομεία, Μαιευτήρια, Κέντρα Υγείας και σε τόσες άλλες θέσεις, έχουμε πρόσβαση σε υλικό το οποίο αποτελεί σημαντικό υλικό που μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε μια εξαιρετική εργασία. Οι καιροί και οι απαιτήσεις της δουλειάς μας έχουν αλλάξει και πλέον δεν αρκεί στις νέες γενιές συναδέλφων η απόκτηση ενός μόνο πτυχίου και η «τακτοποίηση» σε μια θέση. Η εργασία είναι βασικό αγαθό αλλά πολλοί επιθυμούν κάτι περισσότερο, επιπλέον κατάρτιση και «τριβή» με όλες τις πλευρές της αδιάκοπα εξελισσόμενης επιστήμης μας. Το επιστημονικό έργο είναι πια εκ των ουκ άνευ, γιατί έτσι πρέπει να είναι εάν θέλουμε μια σύγχρονη Μαιευτική και επιπλέον καταξίωση ως Μαίες και Μαιευτές.
Ο Σύλλογος Μαιών και Μαιευτών Ναυπλίου υποστηρίζει και θα συνεχίσει να υποστηρίζει το περιοδικό των ελλήνων Μαιών και Μαιευτών και καλεί όλους μας να συνδράμουν προς τις προσπάθειες αποδελτίωσής του. Εάν οποιοσδήποτε έχει παρατηρήσεις, επισημάνσεις, προτάσεις, παρακαλείται να μας τις στείλει ταχυδρομικά ή μέσω email ή ακόμα και με τηλεφωνική επικοινωνία.

Μιχάλης Μώρος
Γραμματέας ΣΕΜ Ναυπλίου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s