Δεν είναι σκοπός αυτού του άρθρου να υποστηρίξει το εάν μπορεί ή όχι ένας φυσιολογικός τοκετός να εκτελεστεί στο σπίτι. Αφορμή για αυτό το άρθρο στάθηκε ένα email που έφτασε στο Σύλλογο από μία αξιόλογη συνάδελφο, η οποία ουσιαστικά μας προωθούσε mail για να μας μεταδώσει τη σύλληψη μιας Ουγγαρέζας Γυναικολόγου, διάσημης στη χώρα της, της Agnes Gereb, εξαιτίας ενός τοκετού που οδήγησε ένα νεογνό σε άπνοια και σε διακομιδή στο νοσοκομείο. Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου Budapest Moms, η έγκυος και ο σύζυγός της έφτασαν στο Sunlight Birth House προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματα γονεϊκότητας από την Agnes Gereb. Η τελευταία είναι μια γνωστή προσωπικότητα στη χώρα της καθώς αποτελεί ένθερμη οπαδό του τοκετού στο σπίτι και προεδρεύει ενός δικτύου που αποτελείται από ιατρούς, Μαίες και Dulas προκειμένου να προωθηθεί η επιλογή του κατ’ οίκον τοκετού. Το ζευγάρι φαίνεται να είχε προσεγγίσει την κ. Gereb προκειμένου να τους αναλάβει αλλά η ίδια, πάντοτε σύμφωνα με τις πληροφορίες, αρνήθηκε διότι η έγκυος παρουσίαζε κάποιο πρόβλημα στην πηκτικότητα του αίματος, οπότε και της συνεστήθη να παρακολουθείται σε Νοσοκομείο, στο οποίο και θα γεννούσε. Εκείνη την ημέρα το ζευγάρι παρακολούθησε το μάθημα αλλά οι πληροφορίες ισχυρίζονται ότι εξελίχθηκε ένας οξύς, πρόωρος τοκετός, οπότε και κλήθηκε Ασθενοφόρο για τη διακομιδή μητέρας και βρέφους. Οι διακομιστές, όταν προσήλθαν με κάποια καθυστέρηση, διαπίστωσαν πως το νεογνό στερούνταν αναπνοής και καρδιακής λειτουργίας. Τελικά η μητέρα ζήτησε και πήρε εξιτήριο από το Μαιευτήριο παρά τις αντίθετες συστάσεις και το μωρό της διασωληνώθηκε. Η Agnes Gereb συνελήφθη αργότερα και μεταφέρθηκε στη φυλακή με την κατηγορία της έκθεσης σε κίνδυνο. Η συγκεκριμένη κυρία φαίνεται πως έχει αντιμετωπίσει παρόμοιες κατηγορίες και στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί από τον οικείο ιατρικό σύλλογο για τρία χρόνια.
Η Ουγγρική Νομοθεσία δεν απαγορεύει τον τοκετό στο σπίτι αλλά ταυτόχρονα δεν υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο που να καθορίζει τους κανόνες που πρέπει να τον διέπουν. Μόνο ειδικά διαπιστευμένοι επιστήμονες μπορούν να λάβουν μια σχετική άδεια, η οποία όμως δεν χορηγείται σε Μαίες.
Αυτά είναι, σε γενικές γραμμές τα γεγονότα της συγκεκριμένης ιστορίας. Με μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο ο αναγνώστης μπορεί να βρει περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και συλλόγους και οργανώσεις υπέρ του κατ’ οίκον τοκετού αλλά και ένθερμους πολέμιούς του. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει η ιστοσελίδα «Homebirth Debate». Δεν θα είχα κανένα απολύτως πρόβλημα μαζί της εάν παρέθετε τις απόψεις και τα όποια στοιχεία της «στεγνά», χωρίς να εξαπολύει κατηγορίες προς τις Μαίες και τους οπαδούς του φυσικού τοκετού. Δυστυχώς όμως αυτό κάνει: αναλώνεται σε προσωπικές επιθέσεις χωρίς να διαθέτει στοιχεία, έρευνες ή επιχειρηματολογία ικανή να πείσει έναν άσχετο με αυτά αναγνώστη. Η συγκεκριμένη κυρία, ιδιοκτήτρια της παραπάνω ιστοσελίδας, είναι Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, η οποία δεν χάνει ευκαιρία να δημοσιεύσει θανάτους και παθολογία νεογνών σε κατ’ οίκον τοκετούς ενώ παράλληλα μοιάζει να αδιαφορεί για τον ψυχολογικό παράγοντα της εγκυμοσύνης και του τοκετού: για εκείνη, προφανώς, ο τοκετός δεν είναι τίποτε άλλο παρά, όπως η ίδια αναφέρει «το να προσπαθείς να βγάλεις μια μπάλα ποδοσφαίρου από μια τρύπα βελόνας». Λυπάμαι για αυτό. Υποστηρίζει πως δεν υπάρχει evidence based midwifery. Και για αυτό λυπάμαι. Βλέπει τα πράγματα μονομερώς, χωρίς να μας αναφέρει εάν οι τοκετοί στο Νοσοκομείο γίνονται υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, επιστημονικά, φυσιολογικά, φυσικά, ψυχολογικά. Δεν μας λέει εάν η ίδια έχει κάνει ποτέ λάθος, εάν δεν κατόρθωσε να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες κάποιων τοκετών και στις επιπλοκές τους. Δεν μας λέει εάν αυτές οι τελευταίες οφείλονται σε μικρό ή μεγάλο βαθμό στην παρεμβατικότητα όλων μας, δεν μας λέει εάν έχει δοκιμάσει ποτέ τη φυσικότητα του τοκετού.
Εν πάσει περιπτώσει, η περίπτωση του ανωτέρω site δεν είναι μοναδική. Δεν είναι η πρώτη λασπολογία και δεν θα είναι και η τελευταία. Όμως, κάποια στιγμή, οφείλουμε ως επαγγελματίες υγείας όλοι μας, Γυναικολόγοι, Μαίες, Νομικοί και όλοι οι εμπλεκόμενοι να συνεργαστούμε και να ψάξουμε να βρούμε τους τρόπους εκείνους με τους οποίους μοναδικός μας σκοπός θα είναι όχι απλά και μόνο η ασφαλής διεκπεραίωση ενός τοκετού (η οποία φυσικά είναι εκ των ουκ άνευ) αλλά η επιστροφή του στη φυσικότητα, υπό όρους και προϋποθέσεις που μοναδικό στόχο θα έχουν την ασφάλεια μητέρας και νεογνού αλλά και την εκτίμηση της εμπειρίας εκ μέρους της γυναίκας ως θετικής. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον τοκετό με το σεβασμό που του αρμόζει, δίνοντας την ευκαιρία στη γυναίκα, όταν η κατάστασή της και οι συνθήκες το επιτρέπουν, να επιλέγει η ίδια και ο σύντροφός της τον τόπο που θα έρθει στο φως το παιδί τους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s