ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΙΩΝ  – ΜΑΙΕΥΤΩΝ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
(Ν.Π.Δ.Δ)
 www.smme.gr

                                                                                                  Ναύπλιο, 1/5/2011
Αριθμ. Πρωτ.31

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΙΕΥΤΗ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Ο κόσμος χρειάζεται σήμερα τις Μαίες και τους Μαιευτές περισσότερο από ποτέ»

Η 5η Μαΐου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ημέρα εορτασμού της Μαίας και του Μαιευτή ως μια ευκαιρία για να θυμηθούμε το σημαντικό και πολύπλευρο έργο που οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες υγείας προσφέρουν στην κοινωνία εδώ και αμέτρητα χρόνια. Δίπλα σε κάθε γυναίκα που μένει έγκυος, γεννάει και θηλάζει το παιδί της, βρίσκεται πάντοτε μια Μαία και ένας Μαιευτής έτοιμοι να της προσφέρουν την επιστημονική και ηθική τους βοήθεια, με σκοπό τη δημιουργία υγιών οικογενειών και ατόμων, συστατικά απαραίτητα για μια υγιή και ακμάζουσα κοινωνία. Οι Μαίες και οι Μαιευτές, παράλληλα, έχουν σημαντικό ρόλο να επιτελέσουν στη διατήρηση της υγείας της γυναίκας, γενικότερα, με την εκτέλεση των προληπτικών εξετάσεων και τη συμβουλευτική σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, όπως είναι η ατομική υγιεινή, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ο οικογενειακός προγραμματισμός, η αποφυγή των εκτρώσεων και η πρόληψη των γυναικολογικών καρκίνων.
Ο Σύλλογός μας, από το 1955 που ιδρύθηκε με το Β.Δ 25/28-12-1955, στέκεται αρωγός στην ελληνίδα μητέρα και στην ελληνική οικογένεια , ταυτόχρονα μεριμνά για την περαιτέρω επιστημονική κατάρτιση των Μαιών και Μαιευτών και παράλληλα φροντίζει για την ενημέρωση του πληθυσμού, διοργανώνοντας ομιλίες και διαλέξεις γύρω από ζητήματα που άπτονται της επιστήμης μας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει υπολογίσει ότι παγκοσμίως χρειάζονται περισσότερες από 350.000 Μαίες με σκοπό να καλυφθεί ο πληθυσμός από μαιευτικής πλευράς, δεδομένου ότι έρευνες δείχνουν ότι η προσφορά Μαιευτικής φροντίδας από Μαίες και Μαιευτές συντελεί στη μείωση της περιγεννητικής θνησιμότητας και νοσηρότητας, αυξάνει την ικανοποίηση της γυναίκας από τις προσφερόμενες υγειονομικές υπηρεσίες και μειώνει τη γενική θνησιμότητα. Περισσότερες από 7 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως βιώνουν τραυματισμό, λοίμωξη και κάποιου είδους αναπηρία που σχετίζεται με την ελλιπή παροχή μαιευτικής φροντίδας. Επιπλέον, έχει υπολογιστεί πως το 90% των θανάτων στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία θα είχε εξαλειφθεί εάν οι γυναίκες είχαν πρόσβαση στη μαιευτική φροντίδα ενώ 3 χώρες της Ασίας κατόρθωσαν να μειώσουν κατά 50% τους μητρικούς θανάτους μέσα σε μια δεκαετία αυξάνοντας απλά τον αριθμό των Μαιών τους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ο Σύλλογός μας, σε πλήρη σύμπνοια με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Μαιών (ICM), δηλώνει ότι «ο κόσμος χρειάζεται σήμερα τις Μαίες και τους Μαιευτές περισσότερο από ποτέ» και καλεί όλους τους φορείς αλλά και τον καθένα από εμάς προσωπικά, να στηρίξουμε τη μητρότητα, την οικογένεια και το έργο των Μαιών και Μαιευτών.

Ο Πρόεδρος και το ΔΣ του Συλλόγου Μαιών-των Ναυπλίου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s