Το Σάββατο 3 Μαρτίου 2012 πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρίπολης η 1η Ημερίδα Ψυχικής Υγείας στην Περιγεννητική Περίοδο, η οποία διοργανώθηκε από τον ΣΕΜΜ Ναυπλίου, σε συνεργασία με το τμήμα Μαιευτικής του ΤΕΙ Αθήνας και τον ΣΕΜΜ Αθήνας και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Την Ημερίδα παρακολούθησαν 70 σύνεδροι και τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η Καθηγήτρια του τμήματος Μαιευτικής του ΤΕΙ Αθήνας κ Λυκερίδου, η Διοικήτρια των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Τρίπολης, το ΔΣ του ΣΕΜΜ Αθήνας, η Πρόεδρος του ΣΕΜΜ Πάτρας,  Διευθυντές και  Προϊσταμένες Μαιευτικών Κλινικών των Νοσοκομείων, Μαίες, ιατροί, ψυχολόγοι – ψυχίατροι και φοιτητές.
Από τις διαλέξεις των ομιλητών και τη διαλεκτική συζήτηση που ακολούθησε προέκυψε το συμπέρασμα ότι η περιγεννητική περίοδος είναι ένα ευαίσθητο διάστημα στη ζωή της γυναίκας, λόγω του πλήθους των αλλαγών και προσαρμογών που επιβάλει η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η λοχεία. Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν οι γυναίκες και τα ζευγάρια με πρόβλημα υπογονιμότητας, που υποβάλλονται σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή καθώς και γυναίκες που υφίστανται τις ψυχολογικές συνέπειες μίας ή επαναλαμβανόμενων απωλειών της εγκυμοσύνης, προκλητών ή μη (εκτρώσεων – αυτόματων αποβολών ή ενδομήτριων θανάτων αντίστοιχα).
Επιπλέον, η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεαστεί από τις γενικότερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες και από την ύπαρξη βίας στο περιβάλλον ενώ η αναίτια παρεμβατικότητα, όπως στην περίπτωση μιας μη ιατρικά επιβαλλόμενης καισαρικής τομής, μπορεί να έχει ειδικές επιδράσεις τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο – νεογνό. Η μουσική ωστόσο έχει ευεργετικά αποτελέσματα σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο πατέρας επίσης έχει τις δικές του ειδικές ανάγκες και ψυχολογικές προσαρμογές και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όπως και το επίπεδο της εργασιακής εξουθένωσης που υφίστανται οι επαγγελματίες υγείας που σχετίζονται με τη μητρότητα.
Τα συμπεράσματα της Ημερίδας περιλάμβαναν την ανάγκη ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας ως προς την ανάγκη μέριμνας για τις ψυχολογικές ανάγκες της γυναίκας και του ζευγαριού στην περιγεννητική περίοδο και τονίστηκε η σπουδαιότητα της Μαίας και του Μαιευτή στην έγκαιρη διαπίστωση των ψυχολογικών καταστάσεων της εγκύου και της λεχώνας και στη συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες με στόχο την παροχή μαιευτικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στον ελληνικό πληθυσμό.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s