Η Ιατρική Σχολή και το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, οργανώνουν και λειτουργούν από το Ακαδημαϊκό Έτος 2004-2005 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) στα αντικείμενα της Προαγωγής και Αγωγής Υγείας, σε σύμπραξη με τα Τμήματα Επισκεπτών/τριών Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής του ΤΕΙ Αθηνών. Το πρόγραμμα οδηγεί στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας. Οι τίτλοι απονέμονται από κοινού από τα συνεργαζόμενα τμήματα των ΑΕΙ, των οποίων τα ονόματα εμφανίζονται στους χορηγούμενους τίτλους σπουδών.

Το ΠΜΣ Προαγωγής και Αγωγής Υγείας αποσκοπεί στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση πτυχιούχων ΑΕΙ (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) στα αντικείμενα της Προαγωγής και Αγωγής Υγείας, τα οποία περιλαμβάνουν τη μελέτη των παραγόντων που επιδρούν στην υγεία και τη μελέτη των τρόπων αντιμετώπισής τους. Οι παράγοντες αυτοί αφορούν πρωτίστως το φυσικό περιβάλλον, το κοινωνικό περιβάλλον και την ανθρώπινη συμπεριφορά. Στα αντικείμενα εκπαίδευσης περιλαμβάνονται επίσης βασικές γνώσεις στατιστικής, επιδημιολογίας, ψυχολογίας, κοινωνιολογίας, παιδαγωγικής και μεθοδολογία έρευνας. Βασικός στόχος του ΠΜΣ είναι να εκπαιδεύσει νέους επιστήμονες στα πεδία του σχεδιασμού, υλοποίησης και αξιολόγησης προγραμμάτων Προαγωγής και Αγωγής Υγείας, καθώς και του σχεδιασμού και εφαρμογής πολιτικών Προαγωγής Υγείας στη χώρα μας.

Το επιστημονικό αντικείμενο της Προαγωγής και Αγωγής Υγείας εντάσσεται στις ευρύτερες γνωστικές περιοχές και περιοχές δράσης για τις οποίες η παγκόσμια κοινότητα έχει θέσει υψηλή προτεραιότητα όπως: βελτίωση της υγείας των πολιτών και του επιπέδου των παροχών των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλους τους τομείς και για όλους τους πολίτες. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η Προαγωγή Υγείας αποτελεί πλέον βασική προτεραιότητα στη χάραξη πολιτικής υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία χρηματοδοτεί τη λειτουργία Ευρωπαϊκού Δικτύου ΜΔΕ στην Προαγωγή Υγείας (EUMAHP) με σκοπό τη σύγκλιση των σχετικών προγραμμάτων και τη διαμόρφωση ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού τίτλου σπουδών. Τόσο οι στόχοι όσο και η δομή και περιεχόμενο του ΠΜΣ στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας, το οποίο έχει διαμορφωθεί στα πλαίσια του «Ευρωπαϊκού Δικτύου ΜΔΕ στην Προαγωγή Υγείας», έχουν γερές επιστημονικές και ακαδημαϊκές βάσεις που αντανακλούν την πολυετή εμπειρία στα αντικείμενα της προαγωγής και αγωγής υγείας των 15 συνεργαζόμενων πανεπιστημίων ανά την Ευρώπη που μετέχουν στο δίκτυο.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε εδώ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s